Languages

15/08/2011

НЕОИКОНОБОРСТВО

Неоиконоборачки став изворно пренет из комунистичке, нацинал-социјалистичке и других атеистичких идеологија дубоко се укоренио и још увек влада како нашом, тако и светском политиком заштите културних добара. Ова доктрина има догматски став према чувању односно конзервацији постојећег углавном девастираног стања, пре свега на иконама.
Та доктрина заправо значи да, рецимо ако је неко ископао очи светитељима какав је случај у готово свим српским средњевековним манастирима (Грачаница, Студеница, Пећка Патријаршиј и многе друге), нико не сме да то поправи и светитељима врати очи ни под којим условима. Иста је ствар и са свим другим врстама девастације прелепих фресака у нашими манастирима ма на који начин оне биле оштећене.
Таква доктрина заправо гарантује злочинцима према културним добрима да ће њихово уништавање бити конзервирно и заштићено а свака могућност поправке и враћања у претходно стање бити искључено.
Ова доктрина посебно погађа православне хришћане који имају живи однос са Господом и његовим светитељима и између осталог и посредством тих икона на фрескама. Они у икони виде истините и живе њихове ликове, те им је на овај начин поглед умрљан, замућен и деградиран.

ЛЕКЦИЈА ИЗ ИСТОРИЈЕ - КО ЈЕ ПРОДАО КОСМЕТ АЛБАНЦИМА?

Ако попунимо само једну малу рупу у нашем образовању из историје биће нам потпуно јасно зашто је и када Албанцима омогућено да на српском Косову и Метохији праве своју државу. Ради се Четвртом конгресу КПЈ који је у својим закључцима јасно зацртао комунистичку политику према Космету и Србији. Од те се политике није одступило до промена краја прошлог века а Брозов лик и дело још увек многи следе и обожавају. Одлуке се могу видети на http://sr.wikipedia.org/wiki/Четврти_конгрес_КПЈ

ПОСЕТА ГРАЧАНИЦИ И ДЕЧАНИМА

Наш суграђанин и мој пријатељ Мр Мирослав Станојловић, рестауратор и професор на Академији СПЦ за уметности и концервацију ради на рестаурацији фресака манастира Грачанице, а по завршетку посла радиће на фрескама у манастиру Дечани. На његов позив, а са благословом владике Теодосија, као и нешег владике Игњатија, отићи ће сутра нас 10 пожаревљана у дводневну посету овим древним српским манастирима.