Languages

27/09/2016

Рат - последица богоотпадништва

Старогрчки бог Марс
Рат је одувек представљао оружану пљачку великих размера праћену убијањем, силовањем и ослобађањем свакојаког зла, и никада током људске историје није променио своју суштину. У основи те жеље за освајањем, отимањем, грабежом стајало је увек богоотпадништво. Човек је свој први отклон од Бога, убрзо материјализовао кроз лични сукоб брата са братом и братоубиство, што је претеча свих каснијих сукоба и ратова у људском роду. Каин, иако "проклет да лута по земљи" је ипак преживео и оставио своје наследнике (у сваком смислу) све до данашњих дана.
Чак и на оној страни која се брани, у ратном

22/09/2016

Гледати Господа и кроз мрље и пукотине на Светим иконама

Сваки истински хришћанин и боготражитељ види Господа у свакој његовој твари. Ипак, најближи и најприснији сусрет може и једино успева да доживи на Светој Литургији. У том, за њега највећем и највреднијем доживљају, који проживљава сваке недеље и празником, осим када је због својих слабости спречен, он види светлост радости и лепоте сусрета са Господом у Светој Тројици. При томе, он занемарује све мрље, пукотине и недостатке на самоме, храму, на фрескопису, иконопису, олтару, свештеницима, окупљенима и свему осталом што се везује за цркву а није њен саставни део, већ само одраз несавршености и палости света у коме живимо.
Безбожне и богоборне власти су деценијама радили на томе да храмови остану пусти и запуштени, да свештенике, па и владике ставе у своју службу и компромитују цркву на сваки начин. Када им то није успевало, убацивали су своје оперативце тајних служби са

The simple truth: What remains when something missing?

  • Darkness - the absence of light 
  • Silence - the absence of sound 
  • Gap -the absence of matirial
  • Evil - the absence of good 
  • Cold - the absence of heat 
  • Inaction- the absence moving

Једноставне истине: Шта остаје кад недостаје?

Мрак - отсуство светолости
Тишина - отсуство звука
Празнина - отсуство материје
Зло - отсуство добра 
Хладноћа - отсуство топлоте
Мировање - отсуство кретања
Неред - отсуство реда 
Лаж - отсуство истине