Languages

28/11/2008

BIOINFORMATIKA NA BLOGU


Najnovija otkrića u oblasti genetike i njihova primena u informatici otvorili su ogromne mogužnosti saznanja o informacijama sadržanim u ljudskim genima. Takodje, ovaj način zapisa ukoliko bude uspešno primenjen u računarskoj industriji omogućiće neverovatne količine zapisa i njihovo gotovo trenutno čitanje neuporedivo sa postojećim "superračunarima".
Na našem blogu postavili smo dva interaktivna programa koji kao rezultat ovih istraživanja mogu da svaki zapis DNK prevedu u odgovarajuću aminokiselinu i obratno.
Ovo fantastično otkriće u potpunosti opovrgava teorije u kojoj se tbrdi da samo 5% DNK nosi informaciju o budućoj jedinki a ostalo se smatra "genetskim otpadom". Više o tome na http://www.biotehnologija.net/uvod%20u%20biotehnologiju.html

18/11/2008

ZANKI - NAPOKON REHABILITACIJA


Nakon gotovo pune dve godine od podnošenja zahteva Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava - Požarevac Okružnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka rehabilitacije jedne od najslavnijih srpskih glumica Žanke Stokić i nakon žalbe i intervencije Ministarstva pravde zbog nepostupanja, konačno je zakazano prvo ročište za 11. decembar 2008. godine. Na ovom ročištu se pored predstavnika požarevačke lige očekuje i prisustvo predstavnika Narodnog pozorišta, kao i najugldnijih advokata iz Požarevca i Beograda koji će izneti argumente za poništenje sramne i političke presude kojom su našoj možda i najvećoj glumici oduzeta sva građanska prava i zabranjen rad, što ju je vrlo brzo dovelo i do smrti.